Je bekijkt nu Exspecto zet overtuigend Weihnachtsoratorium neer

Exspecto zet overtuigend Weihnachtsoratorium neer

In een afgeladen Grote kerk in het centrum van Epe genoten ruim 220 mensen op zaterdagavond 10 december van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Exspecto trakteerde het publiek op deel I, III en V van dit oratorium. Na onder andere de recente memorabele uitvoering van de Matthäus Passion lijkt het Eper koor een eigen publiek te hebben gekregen en tegelijk nieuwe geïnteresseerden aan te trekken. De fraaie akoestiek van de prachtige oude kerk in Epe blijkt meteen bij het openingskoor van de eerste cantate. Koor, trompetten, fluiten, hobo’s en strijkers; alles lijkt te juichen bij het “Jauchzet, frohlocket“.

Stempel
De evangelist, vertolkt door tenor Eyjólfur Eyjólfsson, trekt vanaf de eerste noot de aandacht. Bert van de Wetering zet als bas een krachtig ‘grober Herr, o stärker König’ neer in een boeiend samenspel met de eerste trompettist van de Kammerphilharmonie Emsland. De aria wordt gevolgd door een teder gezongen ‘Ach mein herzliebes Jesulein’, waarbij het orkest het koor al even ingetogen begeleidt. Het stempel van dirigent Wolfried Kaper, met accent op tekstbeleving in de muziek, is door de hele uitvoering duidelijk te beluisteren. Het orkest is soms verhoudingsgewijs wat aan de luide kant in forte passages, waardoor de nuancering in de zang op die momenten wat minder waarneembaar is. De totaalklank blijft echter steeds bijzonder fraai. Ook de twee vrouwelijke solisten, Judith Sportel (sopraan) en Franka van Essen (alt) geven blijk van een uitstekend niveau.

Overtuigende uitvoering
Exspecto opent deel V met een swingend Ehre sei dir Gott. Herkenbaar is wat dirigent Wolfried Kaper al in het het voorwoord van het programmaboekje over Bach’s verklanking van de geboorte van het Kerstkind schreef: “De vreugde is welhaast tastbaar. Vooral in de grotere koordelen, allemaal in een drie achtste- of driekwartsmaat, is de beweeglijkheid zo groot, dat je er bij zou willen dansen.” Exspecto heeft een prachtig frisse, verfijnde koorklank. Te horen is dat het koor inmiddels meerdere grote uitvoeringen heeft gehad; het zet een overtuigende uitvoering neer.

Toegift
Na het slotkoraal volgt een lang en welgemeend applaus. Exspecto geeft tenslotte het koraal ‘Ich steh an deiner Krippen hier, o Jesulein, mein Leben’ uit de zesde cantate van het Weihnachtsoratorium als toegift mee naar huis. “Genoten met volle teugen” en “een schitterend concert”, zijn enkele van de lovende uitspraken die bij de uitgang opgetekend kunnen worden.

Op 18 november 2017 brengt Exspecto de Krönungsmesse en het Requiem van Mozart in de Martinusparochie in Vaassen.

Foto: Willem Veldkamp

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Kurt Joseph

  Beste Exspecto,

  Heb gisteren zeer genoten van jullie Weihnachtsoratorium: Heldere stemmen met een mooi volume, sprekende dynamiek in het hele stuk en duidelijk plezier om te musiceren! Mijn bonuspunten gaan naar de twee tenoren: het hele stuk uit hun hoofd en daardoor een extra alert contact met de dirigent!

  Met vriendelijke groet
  Kurt Joseph

  1. Annerieke Hoetink, Exspecto

   Fijn dat je genoten hebt Kurt! De bonuspunten geven we door 🙂

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.