Je bekijkt nu Matthäus Passion uitgevoerd door Exspecto

Matthäus Passion uitgevoerd door Exspecto

In een goed gevulde Johanneskerk in Heerde bracht koor Exspecto op 19 maart de ‘Matthäus Passion’ van J.S. Bach ten gehore. Onder de bezielende leiding van dirigent Wolfried Kaper wisten het koor, orkest en solisten het publiek te boeien en te ontroeren. De puzzelstukjes van het grote kunstwerk van Bach vielen na een jaar van intensief studeren in elkaar door het samenspel tussen koor, orkest en solisten.

Het welbekende openingskoor werd door Exspecto samen met het jongenskoor uit Dalfsen mooi neergezet. In de koralen zong het koor volgens de regels van de barok en dit zorgde ervoor dat de tekst en de noten elkaar versterkten. Daarnaast maakte de “timing’ die Wolfried Kaper met koor en orkest neerzette het geheel bijzonder intrigerend, en extra ontroerend voor de bezoekers. De koordelen werden vol passie gezongen en het slotkoor maakte het muzikale plaatje compleet.

De zes professionele solisten gaven glans aan deze mooie uitvoering. Vanaf de kansel nam tenor Marten Smeding op zeer overtuigende wijze de rol van evangelist (verteller) op zich. Frans Kokkelmans (bas) zette een indrukwekkende Christuspartij neer. Esther Kouwenhoven vertolkte op integere wijze haar sopraanaria’s, waaronder het tere ‘Aus Liebe’, tenor Eyjólfur Eyjólfsson maakte indruk met zijn mooi klank, alt Sara Klein Horsman raakte het publiek met haar warme stem tijdens de aria ‘Erbarme dich’ en bas Ira Spaulding imponeerde iedereen met zijn schitterende stem en expressie.

Het orkest dat het geheel begeleidde, was het Heertganck Ensemble, samengesteld uit professionele musici, waarvan een deel op scholengemeenschap de Heertganck (tegenwoordig De Noordgouw) in Heerde heeft gezeten. De combinatie van de heldere koorklank en de transparantie van het orkest maakte het voor vele bezoekers, die vaker een Matthäus Passion hebben bezocht, een van de meest ontroerende uitvoeringen.

Een compliment aan dirigent Wolfried Kaper. Door zijn vakmanschap, passie en inspiratie kon het koor deze mooie prestatie neerzetten. Voor Exspecto was het een prachtige memorabele belevenis om deze geslaagde uitvoering van de ‘Matthäus Passion’ met zoveel toehoorders te mogen delen. De reacties na afloop waren lovend. Een avond vol mooie klanken waar het publiek met volle teugen van heeft kunnen genieten. Een bezoeker: “Ik hoorde J.S. Bach op zijn wolk goedkeurend mompelen en het deed mij de harde houten bank drie uur vergeten.”

Fotografie: Wim Geerts

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.